Viktoriansk skräck och strutspojkar

Senast lästa bok är Ghosting skriven av Keith Gray, en av mina nya favoriter på barn- och ungdomsbokhimlen. Sina unga år till trots har han hunnit skriva massor, bland annat denna skräckis i den lättlästa fåran (som inte alls är lika lätt att skriva i som det låter).

Boken handlar om två tonåriga syskon, ensamma sedan mamman dött, som försörjer sig genom att hålla seanser. Deras kunder blir vederbörligen darriga av det som sker vid andemötena, men en vacker dag är det plötsligt syskonen som blir rädda, till och med skräckslagna…

Bokens effektivt förtätade stämning gör det lätt att tro att man har förflyttats tillbaka till 1800-talet. Men en och annan mobil och kyl påminner en förstås om häret och nuet.

En annan läsvärd roman av Keith Gray är Ostrich Boys. Boken handlar om tre tonårsvänner som tar med sig en fjärde vän, Ross, på resan han alltid drömt om. Problemet är bara att Ross är död. Hindren och komplikationerna som drar igång redan när de tre vännerna “kidnappar” hans urna och sedan fortsätter hela boken igenom är både nagelbitande spännande och klump-i-halsen-sorgliga. Fantastisk bok, med en udda titel vars innebörd gradvis växer fram och sedan stannar kvar länge i medvetandet.

Keith Gray berättar i sin Creative Writing Masterclass 1: Ideas & Inspiration att Robert Westall och Ray Bradbury tillhör hans inspirationskällor, men när jag läste Ostrich Boys tänkte jag på hur Billy Casper i A Kestrel for a Knave av Barry Hines kanske hade kunnat hitta vänner bland dem.

Advertisements

Fritt fram att vara kreativ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s