Bok att läsa om och om igen

Vi kom över havet av Julie Otsuka är en bok som inte vill släppa taget om mig. Delvis beror det på att den handlar om vad som hände när japanska flickor såldes av sina familjer till okända män på andra sidan havet och sedan vad som hände dem när Pearl Harbour bombades. Det är otäck läsning, med inte så lite krypiga paralleller till andra världskrigets behandling av judar, romer och andra i Europa.

Men allra mest beror järngreppet som romanen håller mig i på att Otsuka använder ett makro- och ett mikroperspektiv på samma gång. De japanska flickorna berättar sin historia som ett episkt “vi”, och samtidigt kommer deras gemensamma öde till tals i form av spridda nedslag i endskilda individers tankar, känslor, drömmar, hemligheter.

Otsuka skildrar deras färd genom livet, från den inledande båtresan till den avslutande vandringen bort. Och jag undrar vad det blev av dem allihop. Atsuko som med brustet hjärta tog farväl av sin fruktträdgård, Satsuyo som gav sig av “letande med blicken efter sina grannar, Bob och Florence Eldridge som hade lovat att komma och säga adjö”, Delores Niwa som lämnade en tom bänk kvar i skolan, Yumikos make som lämnade en sörjande hund efter sig, flickan med flätor som med en bit skär krita i handen gav sig av utan att se sig om.

Advertisements

Fritt fram att vara kreativ

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s