Fem meningar – använd dem väl

Via ett uppdrag fick jag en idé: Välj ett antal böcker och filmer och sammanfatta handlingen med endast fem meningar. Därmed vaskar man fram det centrala. Sedan gör man likadant med sin egen berättelse. Innehåller den något bärande och intressant?

Har ännu inte vågat utsätta min egen berättelse för fem-meningars-provet, men så här blev sammanfattningarna (spoiler alert) av några favoritböcker och -filmer.

Lullaby av Chuck Palahniuk: Carl Streator har förlorat sin fru och sitt barn. Han upptäcker att de dött på grund av ett barnkammarrim. Han och mäklaren Helen ger sig ut på jakt efter alla böcker där rimmet förekommer. De kommer en svartkonstbok på spåren. Helen dör, men ändå inte.

Fight Club av Chuck Palahniuk: Berättarjaget jobbar på bilföretag och lider av sömnlöshet. Han börjar besöka olika stödgrupper och konkurrera med Marla om reviret. Han blir medlem i Tyler Durdens fight club. Han försöker stoppa Tylers omfattande sabotageprojekt. Han upptäcker att han och Tyler är samma person.

Behind the Scenes at the Museum av Kate Atkinson: Berättarjaget Ruby föds. Det tycks finnas fler småbarnsfotografier på henne i huset än på de övriga syskonen. Försvunna släktingar rör sig i utkanterna. Olyckliga äktenskap flyter upp till ytan. Ruby upptäcker att hon haft en tvillingsyster.

Sjöfartsnytt, regi Lasse Hallström (försökte läsa boken men det k*kade ur): Quoyle är en kuvad knegare på ett tryckeri. Han möter Petal och får en dotter. Han flyttar med dottern till släktens förfallna hus på Newfoundland. Han får jobb på lokaltidningen. Han gräver fram sanningen om sig själv och sin släkt.

Harry Potter-serien av J.K. Rowling: Harry Potter bor hos sina elaka släktingar. Han får reda på att han är en trollkarl. Han blir bästa vän med Ron och Hermione. Han slåss mot den onda trollkarlen Voldemort och dennes hantlangare. Han räddar världen med hjälp av samma magiska kraft som hans mamma en gång använde för att rädda livet på honom.

The Mummy, regi Stephen Sommers. Evy är egyptolog. Hon får tag på en karta till en mytomspunnen stad. Hon anlitar tuffingen Rick för att hitta dit. Hon råkar väcka mumien Imhotep. Hon och Rick får fullt sjå med att återbörda honom till underjorden och på så vis rädda världen.

Let me in, regi Matt Reeves (har både läst boken och sett den svenska filmen men föredrar denna version): En pojke mobbas i skolan. En flicka flyttar in i huset. Pojken upptäcker att det är något underligt med flickan. Han räddas till livet av flickan. De ger sig av tillsammans.

River King, regi Nick Willing (försökte läsa boken men det gick inte): Gus hittas död i närheten av en enslig privatskola. Polismannen Abel misstänker mord. Han motarbetas av både skolrektorn och poliskollegorna. Han pratar med Gus vän Carlin som tror att det var självmord och att det var hennes fel. Abel kommer fram till att hon har rätt i det, men väljer att ljuga om saken och ger på så vis både henne och Gus sinnesfrid.

Sagan om ringen, regi Peter Jackson (har läst böckerna men handlingen i filmerna är roligare): Hobbiten Frodo lever ett obekymrat liv. Trollkarlen Gandalf ger honom i uppdrag att ta hand om en viskande ring. Hantlangare till den värsta av trollkarlar är på jakt efter Frodo. Han flyr med sin bästa vän Sam. Tillsammans lyckas de förstöra ringen och på så vis besegra ondskan.

Chocolat, regi Lasse Hallström: Vianne är en kringvandrande kvinna som öppnar en konfektyrbutik i en liten fransk stad. Hon kommer på kant med borgmästaren. Hon blir vän med Roux som ingår i ett resandesällskap. Hon ställer till med en fest som slutar med en katastrof. Borgmästaren inser sitt misstag och Vianne bestämmer sig för att stanna i staden.

The Scapegoat, regi Charles Sturridge (borde kanske läsa du Mauriers förlaga): John är en avskedad lärare. Han träffar sin dubbelgångare och luras att ta över dennes liv. I mötet med sin nya rikemansfamilj tvingas John försöka lista ut vilka problem alla har och vilken roll “han själv” spelar i dessa problem. Han försöker lösa problemen. Dubbelgångaren dyker upp igen och tvingar fram en dödlig konfrontation.

Firefly, serie av Joss Whedon: Mal är en veteran från förlorarsidan i ett framtida krig. Han och hans brokiga besättning på rymdskeppet Firefly försöker överleva på svartabörsaffärer. Mal är olyckligt kär i den visa och vackra Inara. Mal och hans vänner hamnar i konflikt med både brottslingar och myndigheter. De klarar sig ur kniporna tack vare att alla samarbetar – av helt egna och ofta hemliga motiv.

The Drop, i regi av Michaël R. Roskam (har läst Lehanes originalberättelse men föredrar filmatiseringen): Bob är en till synes kuvad bartender som hittar en misshandlad hundvalp i en soptunna. Han lär känna Nadia vars soptunna det är. Bobs chef anlitar hundmisshandlaren (Nadias ex) att storråna gangsterbossen som äger baren. Bob visar sina rätta färger och dödar Nadias ex. Bobs chef mördas av gangstern och Bob tar över baren.

Lara Croft, Tomb Raider, i regi av Simon West (älskar, älskar, älskar spelet!): Lara Croft är en orädd, smart och rik actionhjältinna. Hon hittar en artefakt som hennes nu döda pappa gömt i huset. Hon blir bestulen på artefakten. Hon jagar ikapp tjuvarna och bestjäl dem på en betydelsefull del till en mäktig tidsmaskin. Hon aktiverar tidsmaskinen, räddar världen och löser konflikten hon haft med sin pappa.

Winter’s Bone, i regi av Debra Granik. Ree sköter om sina småsyskon i ett fattigt bergssamhälle. Hon får veta att de kommer att vräkas från huset inom en vecka. Lösningen är att hitta pappan och få honom att inställa sig i rätten. Pappan rör sig i kriminella kretsar och sökandet innebär livsfara. Rees envishet och mod belönas till slut.

Yojimbo, i regi av Akira Kurosawa: Sanjuro är en herrelös samuraj som kommer till en småstad, söndersliten av bråket mellan två rivaliserande gäng. Han spelar ut gängen mot varandra. Han hjälper en bortrövad kvinna återförenas med sin son och make. Han avslöjas och misshandlas. Med två vänners hjälp återhämtar han sig och röjer upp i staden en gång för alla.

Advertisements