Molnigt men månigt ändå

Grågrötvälling på himlen hela dan, med en försynt eftermiddagskänsla när solen var som mest förmörkad. Men under några få sekunder här och där vid halv tolv-snåret gavs det tillfälle att skåda månens ban över solskivan. Sakta, men imponerande snabbt, gled den åt vänster, lite snett uppåt, och sen var det slut och kvar var endast molnen. Jag hoppas att de hade det kul på Färöarna där förmörkelsen under optimala förhållanden kunde beskådas till hundra procent. En alldeles särskilt lyckad solförmörkelse önskar jag dem som bokade hotellrum redan 1999.

Tillbaka i Sverige och ner på jorden. Skrivarcirkeln har redan burit frukt. Har med iver jobbat med mitt skrivprojekt under dagen och bland annat grunnat ett extra – och givande varv – på tematiken, tonen, huvudspåret och dess aktörer, bihandlingarna och underströmmarna.

Allt tycks gå mycket lättare, både i skrivandet och läsandet, om man försöker avhålla sig från alla värderingar, positiva såväl som negativa. Att dekryptera, konstatera fakta och vaska fram inbördes sammanhang räcker. Inget tyckande behövs. Stämningen som uppstår är sig själv nog. Den ger något, oavsett vad. Visserligen är jag inte alltid så värst intresserad av att ta emot det som ges. Men då är det bara att göra något annat, välja en annan väg, en som känns mer energigivande.

Advertisements