Enda sättet att resa

När turistsäsongen börjar gå mot sitt slut och luften står och darrar mellan sommar och höst. När man bokar strategiska boenden, på farbara avstånd från lockande utflyktsmål. När stundens ingivelser får styra. Ska man ta sig en glutt på Fredriksdals trädgårdar? Nä, vi kollar på tornérspel i stället. Ska vi köpa knark av skummisen bland kyrkogårdens 1600-talsstenar? Nä, vi åker till Sofiero och Den stora trädgårdsfesten i stället. Ska du med en sväng till Bornholm? Nä, åk du. Jag kollar runt lite i Ystad så länge. (Bra beslut, M: hård sjögång och stark kräkrisk, mest faktiskt på grund av alla spott-host-och-äckel-rökare i katamaranens pyttelilla “frisk-luft”-ruta.) Ska vi besöka Louisiana, åka Strandvejen ner till Köpenhamn och sedan köra över Bron? Bra idé, det gör vi! Ska vi svänga förbi Hovs hallar och kolla på stranden där Döden satt och spelade schack? Behöver du fråga? Ska vi ta färjan till Ven och besöka Stjerneborg? Tycho Brahe väntar! Och kolla, man kan hyra cykel (i tusental)! Ska vi gå vilse inne i det vackra och trivsamma Emporia? Självklart! Ska vi försöka hitta var en av oss hade eget rum i en villa i Klippan en kort tid under sin uppväxt? Nä, vi trampar oss upp genom Kärnan i stället och glor i kikaren på Kronborg. Tillägg: Tack, käraste M för att du såg det blatanta faktafelet! Resedagboken är skickad!

Det har varit en perfekt semester. Underbart ressällskap, ljuvligt väder och fantastiskt bra timing. För vilka var oddsen för att man t.ex. skulle hamna mitt i Helsingborgs HX-festival och få chans att se beridna dueller med brutna lansar, eller att man skulle pricka in de hyperblommiga festdagarna på Sofiero?

Batterierna är laddade. Men nu när jag försöker samla ihop alla dagboksanteckningar och sortera bland bilderna så önskar jag att jag visste hur man blir ekonomiskt oberoende. Då skulle jag se till att vi fick många, många fler dagar som dessa.

Ett urval:

Medeltidsdag i Helsingborg

Riddarspel_2015-08-29-1

Hovs hallars charmtroll

Hovs hallar_2015-08-28

Bänkad i Lunds domkyrka

Lunds domkyrka_2015-09-02

Bornholms Hammershus

Bornholm_Hammershus_2015-09-01

Under vingars beskydd i Louisiana

Louisiana_2015-08-30

Upp(silver)skattat besök i MalmöhusMalmöhus_2015-08-31

Kilroy was here

Falsterbo_2015-09-01

Är det cyklamen…?

Sofiero_2015-08-29

Den härligaste dagen av alla, den sista och den mest överraskande på resan, i sällskap av den allra finaste!

Ven_2015-09-02

Advertisements