Mysterium i epistelform

Romanen heter What she left och är skriven av T. R. Richmond. På svenska heter den Vem var Alice? och är översatt av Cecilia Falk.
När Alice Salmon hittas död i en sjö börjar professor Cooke vid hennes gamla universitet rota i vem hon egentligen var. Tacksamt upplägg. Har inte kommit så långt i läsningen än att jag är övertygad om att omständigheterna kring Alices död är fullt så mystiska som professorns nyfikenhet vill göra gällande.
Har sett bokens format beskrivas som ett nytt och spännande grepp, men vad jag kan se är den skriven som en helt vanlig brevroman, fast mestadels på blogg-, mail- och sms-språk. Många runt Alice får komma till tals. Hade trott att det skulle göra henne till en fascinerande komplex person, men jag lyckas inte intressera mig vare sig för hennes eller för professorns öde.
Grunnar på orsaken. Möjligtvis att brevformen lägger sig i vägen för själva handlingen? Att det blir för mycket av andrahandsord och för lite av engagerande handling när en samling brev utgör persongalleriet?

Advertisements