Mer DiCamillo

Har nu även läst Kate DiCamillos Edward Tulanes fantastiska resa, med illustrationer av Bagram Ibatoulline, och i översättning av Ulla Roseen.

Handlar om porslinskaninen Edward Tulane, som till en början inte är så särskilt sympatisk, självgod och uppfylld av sin egen viktighet som han är. Han älskas högt av sin matte, flickan Abilene, men älskar ingen tillbaka. Abilenes mormor, som är den som från början låtit tillverka Edward, verkar förstå hur det är fatt med honom och berättar en saga för honom och Abilene om en kärlekslös prinsessa som det går illa för. Edward bryr sig inte så mycket om sagan förrän han faller överbord på en seglats över havet och blir liggande på botten tills stormar och vågsvall virvlar upp honom så pass långt mot ytan att han kan bli uppfiskad av en gammal fiskare. Och så börjar Edwards resa mot en förståelse av vad meningen med livet är. Han möter en rad olika människor och djur som genom hans vittnesmål blir läsarens vänner, vilka det gör ont att skiljas ifrån varje gång ödet, eller vilka krafter det nu än är som är i görningen, knuffar iväg honom mot nya möten.

DiCamillos sätt att skriva på är väldigt speciellt, och jag har svårt att sätta fingret på varför hennes berättelser fungerar och blir så gripande. Det är en blandning av ett traditionellt och distanserande sagoberättande och ett uttalat, sedelärande budskap. Egentligen borde det inte fungera, men det gör det. Kanske på grund av att världarna hon skildrar är så på gränsen mellan saga och verklighet att det öppnar för läsarens egen tolkning av världen. Magi uppstår och dröjer sig kvar.

Advertisements