Star Wars i 3D, check!

Så kom vi äntligen iväg till Bergakungen och Star Wars – The Force Awakens, och hurra, filmen var bättre än jag trodde. Jag trodde att den skulle vara en upprepning av tidigare filmer. Och det var den: Huvudpersonen bor på ett dammigt ställe och har det svårt. Blir av en slump indragen i kampen mellan det goda och det onda. Upptäcker sina inre spirande krafter. Knyter nya och oväntade vänskapsband med ruffiga främlingar. Börjar ana sin sanna härkomst. Visar självuppoffrande mod och fäller snärtiga kommentarer. Allt medan elakingarna stampar omkring och säger “Kill them all” till höger och till vänster.

Sådant man sett förut, alltså. Ändå var The Force Awakens rolig eftersom den visuellt är väldigt snyggt gjord. Och så har de kastat runt lite på figurerna, vilket piffar till och piggar upp. Gör det underhållande.

På tal om underhållande: kan inte sluta grubbla på hur halvüberlordens hår och öron egentligen får plats i den där hjälmen.

Måste vara ett trixigt jobb för såväl regissör som manusförfattare att tota ihop något som kan behaga både “ge mig igenkänningsfaktor”-tittarna och “ge mig en superbra film”-tittarna. J J Abrams och Lawrence Kasdan känner sig nog nöjda med sin insats, men för mig är det Daisy Ridley i rollen som den supertuffa hjältinnan Rey som bär hela filmen. Rey/Daisy Ridley påminner förresten en hel del om supertuffa hjältinnan agent Carter, spelad med fascinerande pondus av Hayley Atwell.

Det enda trista är att folket som gjort Star Wars-trailern förefaller ha varit livrädda för att visa att det är en kvinna som är filmens huvudperson. I stället har de lyckats hitta passiva, flämtande, blötögda närbilder på henne (och även på prinsessan/general Leia) som visas till smetig musik, medan actionscenerna skildras av manliga bifigurer. Till röjig musik. Tittar man bara på trailern är det lätt att tro att Rey går omkring och ser häpen ut hela filmen igenom, medan grabbarna skjuter med kanoner och dunkar varandra i ryggen och klarar skivan.

Skärpning. Svamphjärnor.

Advertisements