Besviket köp

Var på Bokmässan ändå. Hittade mest faktaböcker, och bar bland annat hem en bok av astropartikelfysikern Katherine Freese: Kosmisk cocktail. Tre delar mörk materia.

Ämnet mörk materia fascinerar mig, men hur många förord behöver man skriva och hur många gånger behöver man i dessa förord upprepa att syftet med boken är att prata om mörk materia och berätta hur roligt det är att vara forskare?

Svaret verkar vara…

  1. “Mitt livsverk har handlat om att försöka förstå den mörka materiens natur. Kosmisk cocktail skildrar såväl forskningen som de roliga personer jag träffat på och de äventyr jag upplevt under min jakt på ett svar.” (s 9)
  2. “Jag har skrivit Kosmisk cocktail av flera skäl. Jag ville skildra den forskning jag arbetar med och dessutom själva erfarenheten av och charmen med att vara forskare.” (s 10)
  3. “Mitt huvudsyfte med boken är att berätta om den spännande jakten på mörk materia…” (s 11)
  4. “Jag har skrivit den här boken för att det är en bra story som jag tycker att folk borde känna till.” (s 11)
  5. “För det andra ville jag visa hur spännande det är att vara forskare. Det är kul.” (s 11)
  6. “Boken skildrar min egen resa som forskare och berättar om personligheterna hos de utomordentliga människor som sysslar med studiet av mörk materia.” (s 12)
  7. “Vetenskap är jättekul. Den erfarenheten vill jag dela med mig av.” (s 12)
  8. “Min bok, Kosmisk cocktail, är berättelsen om sökande efter den mörka materien.” (s 14)
  9. Kosmisk cocktail skildrar forskningen kring mörk materia och kapplöpningen mellan olika forskargrupper om att lösa gåtan.” (s 15)
  10. “I den här boken skriver jag om de otvetydiga observationella bevisen för att mörk materia utgör huvuddelen av all materia i universum.” (s 18)

Dessutom finns samma andas meningar utspridda över de två förordens sidor på ett sätt som jag inte ens orkar återge. Författaren måste tro att läsarna är så superkorkade att de inte begriper enkla ord redan vid första vändan, eller också att de inte begriper hur man använder en bok för att bläddra tillbaka och kolla upp det som eventuellt fallit dem ur minnet. Kan väl säga så här: mitt förtroende för innehållet i resten av boken är snudd på noll.

Advertisements