I arga barnskor

Hejsan, måndag. Hejsan, nya lärdomar.

I går gjorde jag mitt livs allra första Tradera-affär. Kände mig som en förstaklassare lycklig över att ha hittat till sitt klassrum med sin nya skolväska hårt under armen.

Tyckte att det var roligt att min fina, men knappt använda Canon 350D, klubbades bort på auktion för några hundralappar mer än jag räknat med. Glömt var det ganska myckna jobbet med att sätta sig in i hur Tradera funkar, skriva en klar och tydlig annons, samt lägga upp vettiga bilder på produkten. Glömd var också all den tid som krävdes för att besvara frågor från eventuella köpare.

Och nu väntar jag på att jag ska glömma att en hel arbetsdag gått bort bara för att den slutliga köparen inte hade läst innantill. Endast avhämtning, hade jag skrivit på två ställen. Finns det något tolkningsutrymme i de två orden? Några möjligheter att missförstå?

Det mail jag efter några timmar fick från köparen gick ut på att han trodde att det stått fraktas inom Sverige men att jag nu vore snäll om jag tog reda på vad det kostade att skicka den. Redan där gnisslade jag tänder.

Gnisslandet tilltog när jag upptäckte att Posten har en idiotiskt dålig webbsida, och att DHL har en nästan lika idiotiskt dålig en. Det hela landade vid Schenker men saker och ting tog – förstås – inte slut där. En del virrande fram och tillbaka innan man hittade en flik där de kunde ge en prisuppgift. Först så skulle produkten mätas och vägas. Priset beräknas. Sedan skulle infon mailas till kunden. Som skickade ett kryptiskt mail tillbaka. Ytterligare mail krävdes för at frågetecknen skulle reda ut sig.

Därefter skulle swishnummer upprepas några gånger innan saken var klar.

Trodde jag. Gick in på Schenkers sida, skrev in alla värden på “Boka transport”-sidan. Knattrade in namn, gatadresser, telefonnummer och mailadresser, dubbel- och trippelkollade. Gick till sidan med Betala. Men köparen dröjde och dröjde med att swisha. Till sist hade jag inte tid att vänta längre, så det var bara att logga ut och göra om hela skiten igen när jag några timmar senare såg ett mail från köparen om att det var betalt.

Därefter var det dags att jaga ikapp en laserskrivare eftersom man ska själv printa ut fraktsedeln. Biblioteket på torget hade naturligtvis sommarstängt. Var bara att skita i lasern och köra bläckstrålen här hemma. Apostlahästar hit och dit.

Sen skulle det förstås köpas en färdig förpackning att stoppa varan i. Schenker-sidan fick mig att tro att den ingick i priset de beräknat åt mig. Men nä, den tillkom. Så, just det, den fick jag betala själv. Sen låg plötsligt inte packtejpen där den har legat i tjugo år. Och bubbelplasten som Emmett lovat hämta upp ur källaren eftersom bara han visste var den låg, fanns ingenstans i sikte. Det gick inte att fråga honom heller, för han hade hunnit sticka iväg till jobbet, med mobilen avstängd, naturalmente.

Bara att försöka hitta några gamla tidningar istället att använda som ersättningsvaddering. Vilket inte var någon lätt sak eftersom vi inte prenumerar på någon tidning.

Vid det laget, ska sägas, stod hela jag i brand. Sedan ställde jag mig i kö hos ombudet, där tre skitungar samt en snorkig kvinna trängde sig före, och när det blev min tur hade jag fullt sjå med att ofrivilligt stå ivägen för folk medan jag brottades med en alltför stor Schenkerkartong, prasslade med tidningspapper som fladdrade omkring överallt, fepplade med fraktsedeln som skulle stoppas in i en liten plastficka som sedan skulle klistras fast på inte vilket jävla ställe som helst på kartongen.

Därefter gick jag några förvirrade ronder med ombudet som verkade tvivla på att jag verkligen hade betalat frakten via nätet när jag bokat transporten. Svaret var ja, allt var betalt. Annars hade jag inte kunnat printa ut kvittot och fraktsedeln som jag hade med mig.

Däremellan var det en rad blablablamail hit och dit mellan en själv, köparen, Schenker och ombudet, och när jag slutlien skickade iväg det sista mailet –  med en kopia på inlämningskvittot –  så önskade jag faktiskt köparen rätt så rejält åt helvete.

Man jag är mycket glad ändå, för idag har jag lärt mig a) att innantilläsning är en fullständigt ogörlig uppgift för mänskligheten och b) att medmänniskors bristande innantilläsningsförmåga kostar mig mycket, mycket pengar för nu är klockan 18:04 och jag kommer inte att klara min deadline till imorgon, samt c) jag är så arg just nu att jag skulle kunna slita huvudet av vem som helst. Blodigt allvar.